„Najbolje za one koji dolaze“


25. oktobar 2013. - 27. novembar 2013.
Studio M Radio-televizije Vojvodine

Pozivnica RTV VojvodineSvetski Dan audiovizuelne baštine obeležen je izložbom Radio-televizija Vojvodine „Najbolje za one koji dolaze“.

U arhivu se čuva dokumentaciju i Radija i Televizije Vojvodine, koji je veoma obiman jer Radio program emituje od 1949. godine, a Televizija od 1973. godine.

Na izložbi će biti emitovani inserti iz nagrađivanih televizijskih filmova, serija, emisija, i radijskih reportaža, od osnivanja Radio Novog Sada, odnosno Televizije Novi Sad, pa do danas. Mnoštvo likova i popularnih emisija vraća nas u detinjstvo i prikazuje ekransku istoriju Srbije.

Izložen materijal svedoči o vrednosti dokumentarnog nasleđa Radio televizije Vojvodina i opominje domaću i inostranu javnost kao i specijalizovane arhivske donatorske organizacije, na neophodnost da se ono trajno konzervira, i da se digitalizuje u najkraćem mogućem roku.

Izložba nije slučajno otvorena do nedelje, 27. oktobra. Taj dan je UNESCO odredio kao svetski dan za "Očuvanje audiovizuelne baštine za buduće generacije".

Izložen je i rad Vesne Opavsky Ključna reč – Internet koji prati temu izložbe kroz prikaz novih medija.

Izložba je otvorena od 25. do 27. oktobra u novosadskom Studiju M, Novi Sad, Ignjata Pavlasa 3