Doktorski umetnički projekat i izložba


01. oktobar 2013. - 15. oktobar 2013.
Dom omladine Beograda
Doktorski umetnički projekat i izložba

Postavka Ključna reč - Umetnost u foajeu Doma omladine obuhvata 6 umetničkih dela velikog formata (2x2 metra) i dva kompjutera na kojima publika može da pregleda detaljne rezultate istraživanja o korišćenju reči Umetnost na internetu. zložba je deo doktorskog umetničkog projekta „Digitalne grafike i njihova komunikacija u virtuelnoj i relanoj sredini“. 

Izborom motiva i tekstura iz prirode i njihovim preklapanjem na kompjuteru, naglašen je kontrast digitalnog i naturalnog. Istaknuta je i veza spoljašnjeg i unutrašnjeg, navođenjem i obradom digitalnih reči na osnovu ličnih afiniteta i ukusa. Usklađujući digitalno i naturalno, kao i spoljašnje sa unutrašnjim, umetnost nudi duhovnu ravnotežu današnjem čoveku, bez obzira da li je u pitanju stvaralac ili konzument.

Ovaj umetnički događaj govori o važnosti umetnosti i njenom položaju u Srbiji i radi preciznije informacije, javnost će biti uključena u projekat putem internet prezentacije www.opavsky.net i fejsbuk stranice www.facebook.com/Vesna.Opavsky.art, gde će moći, u galeriji ili sa druge lokacije, da unese pojmove koji je asociraju na umetnost. Sabiranjem tih odgovora, rezultati će biti automatski, u realnom vremenu, grafički prikazivani u vidu oblaka reči – Word Cloud, tj. skupa reči različitih veličina u skladu sa odnosom njihove zastupljenosti. Cilj saradnje sa publikom je povezivanje iskustva čitanja i pretraživanja interneta sa galerijskim iskustvom posmatranja umetničkog dela.
Popunite anketu Šta je umetnost? unosom do pet proizvoljnih reči. Nakon izložbe, na Vašu e-adresu biće poslata umetnička grafika sa rečima koje je publika birala.

Na monitorima su uporedo prikazana još dva oblaka reči – prvi sa pojmovima najzastupljenijim u Gugl pretragama na temu umetnosti i drugi sa istaknutim rečima koje se već nalaze uz reč Umetnost. Uporedni prikaz na pojednostavljen način predstavlja odnos ponude i potražnje Umetnosti na internetu. Proizvod istraživanja je i Adresar umetnosti na internetu koji izlistava adrese od 100 sajtova na kojima se reč umetnost najčešće pominje.

Kupci digitalnih grafika Vesne Opavsky uz grafiku dobiće umetničko delo u elektronskoj formi na CD-u, licencirano licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija koja podrazumeva neograničeno umnožavanje i korišćenje u nekomercijalne svrhe, bez prerade.

 

Podrška projektu Ključna reč - Umetnost:

Podrška projektu Ključna reč - UmetnostVesna Opavsky
Ključna reč - Umetnica
Postavka u Domu omladine
Publika
Postavka u Domu omladine
Grafike
Jelena Radanović
Uvodni geg organizacije StandUp.rs
Otvaranje
Atmosfera u Domu omladine
Autorka dodeljuje nagrade publici
reprodukcije sa potpisom
Autorka daje izjavu
TV Metropolis
Mlade asistentkinje
Pomoć oko nagradne igre
Umetnica
Predstavljanje projekta
Veseli prijatelji
Inspirativna pozadina
Kompozicija
Haljina by slic.rs
Poseta učenika Škole za dizajn
Razgovor o projektu