Izložba grafike malog formata u Grafičkom kolektivu


20. decembar 2012. - 19. januar 2013.
Grafički kolektiv, Beograd, Obilićev venac 27

Grafički kolektivU četvrtak 20. decembra otvorena je izložba Male grafičke forme,koju Grafički kolektiv organizuje već šest decenija.

Na izložbi učestvuje 109. autora iz Srbije i regiona sa preko 200. originalnih grafičkih otisaka.

Vesna Opavsky, izložila je dve grafike iz serije „Sjaj

Slogan ovogodišnje izložbe "Više od nostalgije za pravim vrednostima" upućuje na manifestaciju koja animiranjem umetnika u predpraznične dane postojano inicira jednu od prikladnih formi za druženje i razmenu dobre energije sa publikom. Ključne reči ovog višedecenijskog projekta su prave vrednosti, kontinuitet, edukacija, publicitet.

Za Grafički kolektiv i umetnike ova izložba je veoma značajna jer pruža uvid u stvaralački trenutak autora, najavljuje nove pojave ali i utvrđuje poziciju afirmisanih umetnika. Različite grafičke tehnike, od tradicionalnih do novije, digitalne štampe, kao i njihove kombinacije, ukazuju na duh postmodernističkih estetika, na sintezu starog i novog, tradiciju i inovaciju. Mala grafika je, između ostalog, i prikladan poklon za novogodišnje i božićne praznike, a prilagođenim cenama umetnici Grafičkog kolektiva žele da svaka grafika nađe svog prijatelja/kupca i nastavi da živi u novom ambijentu. Konačno, izložbom Male grafičke forme svečano, u slavljeničkom tonu, završavamo godinu i najavljujemo novu sezonu rada Grafičkog kolektiva, i tako od 1949. godine do danas. Na svečanom otvaranju dodeljuje se nagrada Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu GK) i tri otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije. Žiri za nagradu: Zoran Todović, grafičar, Vladimir Veljašević, grafičar i Snežana Stamenković, istoričarka umetnosti.

Zapisnik sa žiriranja za nagradu Mali pečat Grafičkog kolektiva 2012.

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u četvrtak, 20. decembra 2012. u 9 sati i radio je u sledećem sastavu: Snežana Stamenković, istoričarka umetnosti i predsednica žirija, Vladimir Veljašević, grafičar i Zoran Todović, grafičar. Članovi žirija su posle pažljivog pregledanja izložbe Male grafike ocenile ovogodišnju selekciju veoma uspešnom i donele jednoglasnu odluku da se nagrada Mali pečat za 2012. godinu dodeli Nebojši Radojevu.

Obrazloženje žirija:

Nebojša Radojev je dobro poznato autorsko ime na našoj likovnoj sceni. Između ostalog, on pripada generaciji umetnika u čijem radu je očito nasleđe najboljih tradicija beogradske grafičke škole. U novoj kolekciji bakropisa prisutan je istraživački duh i grafički elementi koji omogućavaju da dobro poznata tema iz istorije umetnosti dobije snažnu likovnu interpretaciju. Fokusirajući svoju pažnju na dijalog umetnik-model Radojev ostvaruje uverljiva kompoziciona rešenja čije odnegovano crtačko tkivo strukturiše prepoznatljivu autorsku estetiku figuralne provenijencije.

Veoma značajne su otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije,ustanovljene protekle decenije. Ove godine tri ravnopravne nagrade dodeljene su: Маji Simić, Milici Antonijević i Aleksandru Mladenoviću.

Snežana Stamenković
Zoran Todović
Vladimir Veljašević

Više o izložbama Male grafike na sajtu Grafičkog kolektiva