Adresar umetnosti na srpskom jeziku

Adresar umetnosti prikazuje tabelu od sto sajtova na kojima se najčešće pominje reč „Umetnost“.
Molim Vas da svoje utiske zabeležite u formi komentara u donjem delu ove stranice.

1960 Ukupan broj pretraženih sajtova na srpskom jeziku koji sadrže reč Umetnost*

  Naziv sajta URL adresa Indeks x reč Umetnost
1.SEEcult.org Portal za kulturu jugoistočne Evropewww.seecult.org10751075
2.Blic Online | Najtiražnije novine u Srbijiwww.blic.rs795847
3.Art magazin - Naslovnawww.artmagazin.info747747
4.B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbijewww.b92.net708785
5.Vesti dana - Naslovi.netwww.naslovi.net694847
6.B92 Blogblog.b92.net618618
7.Forum Krstariceforum.krstarica.com461461
8.Vesti | Aladinvesti.aladin.info377411
9.YouTubewww.youtube.com359465
10.Vesti iz Srbije - Vesti.rswww.vesti.rs336393


* Podatke za ovu tabelu prikupljao je namenski izrađen program koji svakodnevno pretraživajući oko 1000 stranica i beležići one koji pominju reč Umetnost. Prikazani su naziv i adresa sajta, koliko puta je reč Umetnost pomenuta na pretraženim stranicama i odnos tih reči sa ukupnim brojem stranica. (još o softveru)
Podaci prikazani u ovoj tabeli su rezultat rada namenski izrađenog softvera. Zadatak softvera je pretrazivanje WorldWideWeb­a i beleženje sadržaja i sajtova koji u svoj sadržaju imaju reč Umetnost izvedene oblike reči Umetnost. Softver koristi javno dostupne servise koji i sami pretražuju Web kako bi započeo pretragu, ali je i sam sposoban da otkriva nove adrese i sadržaje. Pretraživanje je ograničeno na HTML formate sadržaja. Takođe, akcentovana je pretraga u okviru nacionalnog TLD (Top­Level Domain, Srbiji je dodeljen .RS TLD) na latiničnom pismu (.СРБ je ćirilični TLD koji Srbija ima na raspolaganju od 1. avgusta 2012. godine), iako softver prikuplja sadržaje i sa drugih TLD­ova (.net, .com, .org i drugih). Svakog dana softver otkrije nekoliko hiljada novih URI­a (Uniform Resource Identifier), od kojih većinu uspešno poseti i zabeleži sadržaj. Nakon beleženja, softver analizira prikupljeni sadržaj i postavlja vrednosti za učestanost pojavljivanja traženih pojmova, drugih pojmova koji su najfrekventniji uz tražene i pokušava da proceni relevantnost sadržaja u kontekstu traženh reči na osnovu pozicije, frekvencije i ukupnog broja pojedinih pojmova. Ovim postupkom, svaki otkriveni URI koji softver poseti dobija numerički koeficijent kojim je dati URI okarakterisan. Domen u okviru kog je analiziran svaki URI se naknadno karakteriše sličnim koeficijentom dobijenim na osnovu broja otkrivenih URI­a i njihove relevantnosti.
Opisani proces je bio cikličan i nije se zaustavljao u periodu jul 2013 - novembar2014. Ukupan broj otkrivenih URI­a je 10209.