Međunarodno Trijenale Proširenih medija, Multimedijalne umetnosti i Umetnosti novih medija


18. april 2019. - 13. maj 2019.
Cvijeta Zuzorić, Кalemegdan, Beograd

Međunarodno Trijenale Proširenih medija, Multimedijalne umetnosti i Umetnosti novih medija – REКONEКCIJA 2019, je manifestacija koja obuhvata čitav niz izložbi, projekcija i programa dešavanja koja se odvijaju u Beogradu, Zrenjaninu, Vršcu, Šapcu, Smederevskoj Palanci i Pančevu. Manifestacija široj i stručnoj javnosti predstavlja izbor i presek aktuelnih i novijih tendencija na savremenoj umetničkoj sceni u oblasti proširenih umetničkih  medija i svih drugih relevantnih intermedijalnih umetničkih formi. Peto po redu trijanele, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Srbije – ULUS, otvoreno je za sve aktuelne i nove umetničke koncepcije, pravce, pokrete, i metode stvaralaštva, zalaže se za sistematsku primenu naučnih, informacijskih i komunikacijskih tehnologija u umetnosti i prihvata sve istinski kvalitetne i inovativne pristupe umetnosti.

Važna je činjenica da se, angažovanjem prostora i institucija u drugim regionima Srbije, decentralizuje aktivitet ovog specifičnog vida savremenog stvaralaštva.

Učesnici Trijenala nastupaju po tri osnova - po konkursu, po pozivu selektora Trijenala, i kao umetnici/gosti preko selektora-kustosa iz partnerskih ustanova (muzeja, galerija, domaćih ustanova kulture, stranih kulturnih centara, individualnih preporučilaca, itd.)

Izložbene i izvođačke forme i kategorije:
Instalacije objekti, skulpture, ambijentalana umetnost, makete, elektronska umetnost, digitalna i kompjuterska umetnost, robotika, eksperimentalni film, video-umetnost, kinetička umetnost, animacija, novomedijska umetnost, eksperimentalna poezija (vizuelna, zvučna, gestualna, objektna, itd.), interaktivna dela, performans, hepening, konceptualna umetnost, land art, body art, intervencije u prostoru, fotografija, ulična umetnost, mejl art, veb art, internet art, VR, tekstualni radovi, i drugi savremeni oblici umetničkog izražavanja, kao i onih koji se oslanjaju na upotrebu visokih tehnologija i nauke i integrišu ih u umetničku produkciju.

Ciljevi Trijenala su i promovisanje i razvoj navedenih umetničkih vrsta, kao i javno predstavljanje ovih savremenih umetničkih formi, uvećavanje izlagačke aktivnosti u navedenim oblastima, ostvarivanje direktnije razmene iskustava, kao i mapiranju dostignuća i problema u ovim sferama umetnosti, što svima može biti od koristi. Zatim, razvoj svih scena u zemlji, kao i razvijanje regionalne i međunarodne saradnje, podizanje kredibiliteta u recepciji ovih vrsta umetnosti kod šire javnosti i podsticanje većeg prisustva takve produkcije u okviru izlagačkih struktura u zemlji.

Selektori Trijenala
Ispred Sekcije proširenih medija: Mihailo Ristić (odgovorno lice-koordinator), Vladeta Stojić (preds. Odbora Sekcije), Vlada Milinković (koordinator), Aleksandar Milosavljević, Jelena Marta Glišić, Nenad Glišić, Vojislav Кlačar.
Počasni selektori: Miroslav Lazović (preds. UO ULUS-a), Olivera Vukotić (kustos ULUS-a), Dragan Cvetković (Um. savet ULUS-a)

Učesnici i programi:
Na Međunarodnom Trijenalu REКONEКCIJA 2019 učestvuje oko 200 umetnika iz zemlje i inostranstva. Takođe, organizovani su i programi umetničkih akcija, hepeninga, performansa, projekcija filmova i video-radova, predavanja i prezentacija, koji dodatno obogaćuju Trijenale.

Mali Prasak - Vesna Opavsky - kombinovana tehnika
Mali Prasak - Vesna Opavsky 2019, Kombinovana tehnika, 200 x 70 cm

Izložbeni prostori, partnerske ustanove i selektori-partneri:  UP Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS (donji nivo), КC Grad (i okolni javni prostori), Galerija “Transform Art“, “Impact Hub“, КC “Baraka“ Beograd, Moderna galerija Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, КC Šabac, Narodno pozorište Sterija“ - Vršac, Savremena Galerija Zrenjanin, Gradski muzej Pančevo, Gradski muzej Vršac, Jugoslovenska kinoteka (video projekcije u Maloj sali), Akademski filmski centar/DК Studentski Grad (AFC/DКSG), AКF (Austrijski kulturni forum), Beograd, Beograd, Program DIGITALNA UMETNOST - Interdisciplinarne postdiplomske studije (Rektorat) Univerziteta umetnosti, Fakultet savremenih umetnosti Beograd, „Videomedeja“ Novi Sad, i drugi.

Fotografije sa otvaranja i satnica pratećih programa

Informacije o izloženom radu „Mali prasak“
Dimenzija: Triptih, 70x70 cm – 65x65 cm – 70x70 cm  
Tehnika: Crtež/grafika akrilom - digitalna grafika – kolaž od lišća
Koncept: Kroz kombinovanje medija, autorka istražuje forme iz prirode. Na taj način ona uspostavlja vezu sa prirodom koja je bila prekinuta usled zahtevne marketing karijere. Prilikom kampovanja u prirodi, ona sakuplja materijale koje obrađuje u umetničkom radu i na taj način kreira svoj lični album uspomena iz prirode. Kompozicija Mali prasak predstavlja materijale uzete iz prirode i kombinovane u digitalnoj grafici. Triptih prikazuje slojeve u svojoj autentičnoj formi - presovano lišće sa jedne strane i crtrež (otiske granja na papiru) u tradicionalnoj, nedigitalnoj, tehnici, sa druge strane. Ovi slojevi su preklopljeni u digitalnoj grafici, centralnom delu triptiha.
Nemogućnost autorke da se odupre digitalnoj, urbanoj tehnici, dovodi u pitanje iskrenost težnje za ekološkim i prirodnim. I sam naziv Mali prasak, ukazuje na nepravedan tretman jedne tako važne teme kao što je sama priroda. Isečci prirode za autorku imaju emotivno značenje i cilj da ublaže njenu grižu savesti…. A priroda zaslužuje mnogo više od samog umetničkog dela, a to je negovanje i očuvanje, svest o njenom značaju i na kraju, sam boravak u njoj – kao nešto najuzvišenije što svaki čovek može da doživi.