Sezonarijum - izložba u novom prostoru Grafičkog kolektiva


22. septembar 2020. - 26. septembar 2020.
Dragoslava Jovanovića 2, Beograd
Sezonarijum - izložba u novom prostoru Grafičkog kolektiva

22-26. septembar 2020.

Poseta izložbi je moguća od  12 do 16 h.

 

U novom prostoru Grafičkog kolektiva, u ulici Dragoslava Jovanovića 11 pretpremijerno predstavljam projekat Sezonarijum na kome radim više od godinu dana.

Digitalne grafike, nastale kolažiranjem crteža i fotografije biće predstavljene u prostoru u njegovom zatečenom stanju pre rekonstrukcije u standardni izložbeni prostor.

Cilj izložbe je oživljavanje novog prostora Grafičkog kolektiva u periodu iščekivanja dokumentacije i prikupljanju sredstava za adaptaciju.

„Ako živimo u periodu otuđenja od prirode, onda je „lockdown“ 2020. kulminacija i esencija ovog savremenog problema. Radovi iz ciklusa „Sezonarijum“ Vesne Opavsky nastajali su od 2019, ali veliki broj njih je nastao upravo u periodu izolacije, kao njena intimna kolekcija suvenira sa ljubavnih sastanaka sa prirodom...

...Trenutni „industrial“ izgled, pred adaptaciju i renoviranje novog prostora galerije Grafičkog kolektiva, u savršenom je kontrastu sa biljnim oblicima na Vesninim grafikama. Hiperurbani enterijer galerije i užurbani eksterijer strogog centra Beograda ističu grafike iz „Sezonarijuma“ kao najdragocenije ekstrakte prirode.“

Iz teksta Jasna Opavski u katalogu

Zbog epidemiološke situacije neće biti klasičnog otvaranja, kako bi se mogla ispoštovati propisana distanca i ostale preventivne mere.

Izložba je otvorena do subote, 26. septembra u 16 časova.Autentičan dnevni boravak
Foto: Anđelka Arsenović
Sezona listanja - osunčana
Foto: Anđelka Arsenović
Prirodni motivi u kontrastu sa prostorom pred renoviranje
Novi Grafički kolektiv
Sezona mirisa lipe
Foto: Vladimir Vinkić
Jedan od zidova
Foto: Vladimir Vinkić
Sezona opadanja lišća i pokidani kablovi
Foto: Vladimir Vinkić
Sezona cvetanja, kao stvorena za ovaj zid
Foto: Anđelka Arsenović
Vesna Opavsky i prvi dan jeseni
Foto: Vladimir Vinkić